Geschiedenis

Geschiedenis van Zambon

1906: Oprichting van Zambon

Met een diploma farmacie op zak en een uitgebreide ervaring op vlak van de verkoop van chemische producten en kruiden richt Gaetano Zambon, samen met Silvio Farina, de ”geneesmiddelenwinkel Zambon” op in Vicenza.

1906: oprichting van Zambon

1956: Eerste buitenlandse filiaal

In 1956 wordt het eerste filiaal in het buitenland geopend: een productievestiging in Brazilië. 

Plant construction

1960: Ontdekking van Lysomucil

De onderzoekers van Zambon ontdekken voor de eerste keer de slijmoplossende eigenschappen van acetylcysteïne, een molecule die eerder werd ingezet om bacteriën te bestrijden. Deze ontdekking leidde tot de ontwikkeling van N-acetylcysteïne.

1960: ontdekking van Lysomucil

1963: Start bouw nieuwe productie-eenheid

In Cadempino (Zwitserland) wordt in 1963 de eerste steen gelegd aan een nieuwe productie-eenheid. 

1963: start bouw nieuwe productie-eenheid

1965: Zambon België is een feit

Het Belgische filiaal in Brussel, voor de producten van Zambon, wordt feestelijk geopend. 

1965: Zambon België is een feit

1965-1975: Zambon blijft groeien

In de loop der jaren ontwikkelt de groep zich internationaal en opent ze filialen in de belangrijkste Europese landen en in Centraal- en Zuid-Amerika.

1965-1975: Zambon blijft groeien

1984: Productie verhuist naar Vicenza

De farmaceutische productie wordt overgebracht naar een nieuwe, efficiëntere fabriek in Via della Chimica, in het industriegebied van Vicenza.

1984: productie verhuist naar Vicenza

De jaren '90: Specialisatie in drie therapeutische domeinen

Zambon beslist om zich voortaan te concentreren op drie therapeutische domeinen: de luchtwegen, gezondheidszorg voor vrouwen en pijnbestrijding.

De jaren '90: specialisatie in 3 therapeutische domeinen

2003: Opening Z-Cube

In 2003 vindt de feestelijke opening van Z-Cube plaats, een incubator voor universitaire start-ups op het vlak van biotechnologie en van de Drug Delivery Technologies.

2003: opening Z-Cube

2006: 100 jaar Zambon

Zambon viert haar 100e verjaardag in de 15 landen waar ze momenteel aanwezig is. 

2006: 100 jaar Zambon

2007: Oprichting van Stichting Zoé

De Stichting Zoé - Zambon Open Education - wordt opgericht. De stichting heeft als doel de gezondheid en de levenskwaliteit te bevorderen. 

Ook start het Benvivere-project, dat de manier van zijn en het werkconcept binnen Zambon weerspiegelt. De bedoeling hiervan is om de keuzes binnen de business te vergemakkelijken en de relaties tussen medewerkers te bevorderen. 

2007: oprichting van Stichting Zoé

2008: Zambon museum

De opening van het Zambon-museum, het symbool van een geschiedenis waarin een sterke gemeenschapszin wordt bevorderd. Er worden evenementen georganiseerd en scholen en bezoekers uit de hele wereld worden er ontvangen.

2008: Zambon museum

2009: Nieuw logo

Zambon gaat voor een nieuw merkimago met een design dat moderner is, maar wel naar de geschiedenis en de waarden van de onderneming verwijst.

2009: nieuw logo

2013: Opening Health & Quality Factory

 

Op 16 september 2013 vindt de feestelijke opening van de ‘Health & Quality Factory’ plaats, een ontwerp van architect en designer Michele De Lucchi.
Met dit project wordt de fabriek heruitgevonden. Het resultaat: een gebouw met een moderne stijl, dat niet alleen als productieplaats wordt beschouwd, maar ook als centrum waar kennis wordt uitgewisseld en opleiding wordt gegeven aan gezondheidsprofessionals, studenten, professoren en artsen. Het doel: de bestaande kloof tussen de universiteiten en de onderzoeksinstituten overbruggen.

2013: opening Health&Quality Factory

2014: Opening Oxy.gen

Oxy.gen is een futuristische constructie in de vorm van een luchtbel. Het idee ontstond binnen de Zambon-groep en werd door architect Michele De Lucchi ontworpen als een plek die gewijd is aan de wetenschappelijke kennis over het ademhalingsstelsel. In het paviljoen werd een didactisch parcours aangelegd op basis van het ‘edutainment-principe’, voor basis- en secundaire scholen, onderzoekers en burgers. Bovendien worden er culturele en educatieve activiteiten georganiseerd die verband houden met het milieu en met het ademhalingsstelsel van het menselijk lichaam.

2014: opening Oxy.gen

2015: 50 jaar Lysomucil

Lysomucil bereikt de leeftijd van 50 jaar: een periode die is toegewijd aan "ademen voor de wetenschap".

50 jaar Lysomucil